7 tips til dig, der er nervøs for eksamen

Af Ruben Samuel Sørensen 06-06-2016
7 tips til dig, der er nervøs for eksamen

De fleste kender det. Det er tid til eksamen, og pludselig banker stress på døren. Det kan være svært at overskue, men det er helt okay at være nervøs. Det vigtigste er bare, at du ikke lader nervøsiteten overtage og komme i vejen for dig og dit potentiale! I stedet skal du prøve at vende din nervøsitet til din fordel. Prøv at arbejde med den, i stedet for at den bliver en byrde.

Personligt bliver jeg altid super stresset, når jeg skal læse op eller forberede mig til en eksamen. Man vil jo gerne gøre det godt og få en god karakter. Derfor kan det hurtigt blive overvældende og skræmmende at tænke på at skulle til eksamen. Overspringshandlinger bliver der pludselig mange af! (Såsom at gøre rent, se tv hele dagen eller tage en lang lur). Men jeg har med tiden fundet et par tips og gode råd, som har hjulpet mig igennem min nervøsitet både før og under diverse eksamener. Det er selvfølgelig individuelt fra person til person, hvad der virker bedst. Men man skal ikke være bange for at afprøve forskellige ting, så ens nervøsitet ikke kommer i vejen for en god karakter. Nogle gange er det nemlig de mindste ting, som kan gøre en verden til forskel, hvis du har det med at blive nervøs.

Tip nr. 1 – Få nok søvn

Det kan være rigtig svært at få en god nats søvn, hvis man ligger og tænker på den kommende eksamen hele natten, fordi man er nervøs. Men det er rigtig godt at få sovet ordentligt, så man føler sig frisk og klar dagen derpå. Så lad være med at sidde til langt ud på natten for at læse op til eksamen!

Tip nr. 2 – Brug din krop

Det er vigtigt ikke bare at sidde stille og læse til eksamen. Forskning viser, at man ikke kan koncentrere sig mere end 45-50 minutter ad gangen, så det er vigtigt at give sig selv plads til pauser.

Derudover er det en god idé at bruge kroppen fysisk. Når man holder en pause, er det fornuftigt at bevæge sig, da det kan være med til at virke afslappende på din krop og give din hjerne lidt frirum.

Tip nr. 3 – Spis fornuftigt

Det er fristende at begrave sig selv i energidrik, slik og søde sager både på eksamensdagen og dagene op til. Det skal du undgå – prøv i stedet på at spise sundt, da det holder kroppen og hjernen igang hele dagen.

Personligt er jeg rigtig dårlig til at spise morgenmad, fordi jeg bliver så nervøs, at jeg får kvalme på eksamensdagen. Men det er et måltid, man bare ikke skal skippe! Prøv altid at få spist noget robust om morgenen, så du får lagt en god bund til resten af dagen. Der er ikke noget værre end en mave, som begynder at knurre midt under en eksamen.

Tip nr. 4 – Drik vand

Et underskud på vand kan medføre, at det bliver sværere at koncentere sig og at korttidshukommelsen går på pause. Det er derfor altid vigtigt at holde sig hydreret med vand. (Men ikke så meget, at du føler, at du skal ud på toilettet hele tiden).

Derudover kan det også være en rigtig god idé at tage en tår vand under selve eksamen, hvis du er nervøs, føler dig tør i munden eller lige har brug for et par sekunder til at samle dine tanker.

Tip nr. 5 – Vejrtrækning

Hvis du kan mærke, at din nervøsitet er ved at tage overhånd, kan det være en god idé at lave en simpel vejrtrækningsøvelse.

Prøv at finde et sted, hvor der er stille og roligt, luk øjnene og træk været dybt og helt ned til bunden af maven. Gentag dette 3 gange i dit eget tempo og hold derefter en pause, hvis du har behov for at lave øvelsen flere gange.

Det lyder fjollet, men det kan virkelig hjælpe at stoppe op og lige tage et par dybe indåndinger, så ens nervøsitet ikke løber løbsk.

Tip nr. 6 – Ha’ selvtilliden i orden

Det betyder utroligt meget, at du tror på dig selv og går ind til eksamen med den rigtige attitude. Det smitter af på lærer og censor, og du vil hurtigt opleve, at der er en bedre stemning i lokalet, hvis du går på med en ”Yes, I can”-attitude.

Det kan være rigtig svært, hvis man i forvejen er super nervøs. Men glem ikke, hvor meget tid du har brugt på at forberede dig på eksamen og hvor uendelig megen viden, du har klemt ind i dit hoved. Du kan godt, og der er ikke nogen grund til at stille spørgsmålstegn ved dig selv.

Tip nr. 7 – Husk på, at lærer og censor også bare er mennesker

Man skal ikke undervurdere, hvor skræmmende det kan være at skulle til eksamen og præstere foran to mennesker, hvoraf man aldrig har mødt en af dem før. Her er det utroligt vigtigt at huske på, at disse mennesker oftest vil dig det bedste, og at de vil gøre, hvad de kan, for at hjælpe dig igennem eksamen bedst muligt. De er slet ikke så frygtindgydende, som de godt kan fremstå, og det er vigtigt at have med i sine tanker.

De bliver ikke sure, hvis du går i stå eller lige tager et øjeblik til at samle dine tanker. Lærer og censor plejer at have forståelse for, at man nogle gange skal bruge et par sekunder til at ”grave” lidt i sin hukommelse for at finde frem til det rigtige svar.

Eksamener er aldrig sjove, men det behøver ikke at blive unødvendigt ubehageligt, fordi man er nervøs. Prøv dig frem og se, om nogle af disse tips måske kan hjælpe dig med at bekæmpe din nervøsitet. Held og lykke!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!

Kender du det, når du læser en artikel og støder på et ord du ikke forstår, men ikke kan overskue at...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2016
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?

Der kan være mange årsager til, at man ikke har fået det karaktergennemsnit, som man havde håbet på....

Ruben Samuel Sørensen 24-06-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90